Een puur visavontuur met een visgids

Vissen vanuit de kayak of met een boot met een visgids

Actueel

Korting voor leden van de VNR, september 2022

Vanaf september 2022 krijgen leden van de VNR op vertoon van hun geldige ledenpas 10% korting op een vistrip.

Korst- en vlokvissen op roofblei, juli 2022

De zomer is dé tijd om met de broodkorst of een broodvlok onder een klein dobbertje te vissen op grote roofblei en dikke windes. Met name op één van mijn thuiswateren, de Krommerijn is dit erg goed mogelijk door een erg goed bestand aan roofblei en windes. Kijk hier voor aflevering 4 van het jaar 2021 van Vis TV: Vis TV – VIS TV Gemist – Witvis aan de Kromme Rijn6 en boek een trip om het zelf eens op deze locatie te proberen.

Winde van 42 cm.

Forelvissen Oostvoornsemeer, april 2022

Het is weer een prima tijd om op forel (en grote botten!) te vissen op het Oostvoornsemeer! Dit kan natuurlijk vanaf de kant maar met een Hobie kayak vergroot je enorm je kansen. Want daarmee kan je overal komen en perfect de taluds afvissen. De vangstkansen zijn vanuit de kayak dus flink groter dan vanaf de kant, zeker als bij het mooiere weer de forel verder uit de kant blijft. Door de Corona-maatregelen kunnen er op dit moment maximaal 2 klanten per keer mee. Elke klant heeft dan een eigen kayak zodat afstand houden geen probleem is.

Een prachtige bot, mei 2020

Gesloten tijden, februari 2022

In het voorjaar hebben sportvissers te maken met twee gesloten periodes:

  1. een gesloten tijd voor vissoorten (= directe terugzetplicht) en;
  2. een gesloten tijd voor bepaalde aassoorten.

Met name voor de snoek, snoekbaars en baars geeft dit altijd veel vragen. Hieronder lees je hoe het zit.

Van 1 april tot aan 28 mei 2022

Van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei mag je niet met kunstaas, een stukje vis of met een dode vis vissen én moet je iedere snoek, snoekbaars of baars die je eventueel vangt, direct terugzetten. Er geldt in deze periode dus zowel een gesloten tijd voor aassoorten als voor de vissoorten snoek, snoekbaars en baars.

Vanaf 28 mei 2022

Op de laatste zaterdag van mei stoppen de gesloten tijd voor aassoorten en de gesloten tijd voor snoekbaars, baars en snoek. Vanaf 29 mei 2021 mag je wettelijk gezien dus weer met alle aassoorten vissen en mag je snoekbaarzen, baarzen en snoeken boven de minimummaat in bezit hebben (als ook de vergunningsvoorwaarden dat toestaan).

Let op de vergunningsvoorwaarden: op grond van de vergunningsvoorwaarden moet snoek bijna overal het hele jaar door direct worden teruggezet. Voor snoekbaars en baars zijn vaak maximum aantallen vastgesteld in de vergunningsvoorwaarden.

Een visrechthebbende mag ook een langere gesloten periode vaststellen voor het gebruik van bepaalde aassoorten.  Dit is bijvoorbeeld gebeurd bij het IJsselmeer en het Markermeer waar de gesloten tijd voor bepaalde aassoorten al eerder ingaat en ook langer duurt dan de wettelijke periode. In de Landelijke Lijst van Viswateren en de Kleine Lijst van Viswateren is de gesloten periode voor deze wateren vastgesteld van 16 maart tot en met 30 juni. Kijk dus ook altijd naar de voorwaarden.

Een visrechthebbende kan als voorwaarde in de schriftelijke toestemming een langere gesloten periode vaststellen voor bepaalde vissoorten.

Vissen in Zuidwest Friesland, juli 2020

Vanaf zomer 2020 is het ook mogelijk om met mij als visgids te vissen in de Zuidwesthoek van Friesland (omgeving van Heeg, Sneek en Bolsward). Hier zijn de mogelijkheden om te vissen vanuit een Hobie kayak bijna eindeloos. Maar … ook het vissen in het midden van het land blijf ik gewoon doen.

Nieuwe locatie, in Oudega

Wolhandkrab vissen met kreeftenkooien; een dure hobby, 15 april 2020

Het vangen van wolhandkrab is misschien leuk, maar het kan ook een hele dure hobby zijn want het is verboden en de boetes zijn fors. Lees het verslag van de zitting van de politierechter in Leeuwarden van 15 april 2020:

https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Noord-Nederland/Nieuws/Paginas/Op-de-rol-de-krabben-waren-uitlaatklep.aspx?pk_campaign=redactie&pk_medium=e-mail&pk_source=nieuwsbrief&pk_keyword=nieuwsbrief

SNB Bellyboot- en kayakdag op 2 november 2019 in Zwolle

Zaterdag organiseerde de Snoekstudiegroep regio Oost een bellyboat en kayakvisdag op de stadsgrachten van Zwolle. Leden en niet leden konden op deze dag kennismaken met het vissen vanuit een bellyboat en één van mijn kayaks. Circa 10 man hadden zich voor deze dag opgegeven. Om 08:00 uur werd er verzameld op een parkeerplaats langs de gracht.

Verzamelen aan het begin van de dag.

Hier kan je nog een hele dag parkeren voor 5 euro! Na wat huishoudelijke mededelingen ging iedereen snel te water. Voor mij was het zoeken naar de vis, maar uiteindelijk heb ik die gevonden mede door de tips van Jorn Scholtens die voor de 2e keer aan boord stapte van een kayak. Snel vissen bleek het geheim. Kennelijk is de vis hier erg op zijn hoede en is er sprake van een behoorlijke dressuur. Wat logisch is want het was behoorlijk druk in de stad met roofvissers. Uiteindelijk ging ik het water af met circa 10 baarzen, 6 snoekbaarsjes en 2 roofbleien. Vissen in de stadsgrachten van Zwolle met een kayak is een leuke belevenis vanwege de omgeving, je vist er in de luwte én er zit in de winterperiode erg veel roofvis. Kortom, het is nú de tijd voor een heerlijk dagje kayakken in Zwolle.

Veel en mooie baarzen in de stadsgrachten van Zwolle.

Filmopnames en interview, 26-07-2019

Vrijdag 26 juli 2019 werd ik geïnterviewd door een lokale nieuwszender en werden er film opnames gemaakt. Kijk hier voor het resultaat: https://www.rtvoost.nl/nieuws/316234/Frans-is-visgids-Een-vis-vangen-is-de-kers-op-de-taart

Interview 26 juli 2019


Nieuw: nu ook vissen vanuit de boot, 28-06-2019

Bij het vissen met de kayak is de afstand die je kan afleggen beperkter dan bij het vissen met een motorboot. En het duurt langer om na een mooie drift weer terug bij het beginpunt te komen. Als de vis verspreid ligt dan biedt een motorboot dus voordelen.

Daarnaast biedt het vissen vanuit een boot net wat meer comfort dan het vissen vanuit een kayak. Daarom beschik ik sinds kort ook over een kleine motorboot met 5 pk buitenboordmotor.

Mijn motorboot


Reportage Hét Visblad, 18-04-2019

Donderdag 18 april 2019 was ik werkzaam voor een reportage voor Hét Visblad van Sportvisserij Nederland. Hierbij had ik de fotograaf aan boord van mijn kayak om hem in een zo goed mogelijk positie te brengen voor het maken van foto’s. Het verslag van deze dag is te lezen in het juni nummer van 2019 van Hét Visblad. Daaruit blijkt wel dat het vissen op forel op het Oostvoornsemeer vanuit de kayak heel erg leuk is én erg productief kan zijn. Ik kan maximaal 3 mensen meenemen op zo’n avontuur.

Hét Visblad, juni 2019

© 2024 Een puur visavontuur met een visgids

Theme by Anders Norén